Let the ceremony begin!

Hoe begint een ceremonie eigenlijk? Wat is de standaard? Waar staan we te wachten? Wie geeft er een seintje dat we gaan beginnen? Veel van dit soort vragen stellen bruidsparen mij wanneer we de ceremonie voorbereiden samen. En dat is niet zo gek… want als je voor de eerste keer, of misschien een tweede keer gaat trouwen, is alles nieuw en wil je het zo goed mogelijk regelen. Een beetje hulp is daarom niet verkeerd.

Bij het invullen van de ceremonie is het goed om te beginnen bij het begin. De aankomst/binnenkomst. Afhankelijk van de locatie die jullie samen hebben uitgekozen kom je aan op de locatie waar jullie gasten wachten op jullie of binnen in bijvoorbeeld de zaal waar jullie gasten wachten. Voor welk scenario de locatie zich het beste leent wijst zich vanzelf.

Inmiddels heb ik veel lieve mensen officieel aan elkaar mogen verbinden. Hieronder heb ik dan ook verschillende voorbeelden beschreven die ik in de praktijk heb mogen meemaken. Let op: ik schrijf de voorbeelden in de vorm van bruid en bruidegom. Uiteraard worden alle voorbeelden ook door twee vrouwen en twee mannen gebruikt die met elkaar in het huwelijksbootje stappen.

 1. De traditionele manier
  Een leuk scenario is de traditionele wijze. Hierbij kiezen jullie ervoor dat de bruidegom zich alvast mengt tussen de dag gasten. Op die manier kan de bruidegom zich lekker ontspannen. Zodra de ceremonie start kan hij samen met de dag gasten de big-entrance van de bruid aanschouwen. De bruid kan ervoor kiezen om weggegeven te worden door haar vader als hij nog in leven is/in beeld is.
 2. De bruidegom wordt, net als de bruid, weggegeven
  Tegenwoordig hoeft het niet perse op de traditionele wijze. Want waarom zouden jullie niet allebei gaan voor een big-entrance als jullie je daar goed bij voelen? De bruidegom wordt weggeven door zijn moeder en de bruid door haar vader. Helaas komt het voor dat ouders niet meer in leven zijn of niet in beeld zijn. Kies dan voor een lieve broer/zus, neef/nicht, vriend/vriendin.
 3. Jullie komen tegelijkertijd “op”
  Ook een super leuke optie. Samen binnen-/ aankomen. Kies een feestelijk nummer uit voor het moment dat de gasten jullie voor het eerst zien. Op die manier kunnen jullie samen, hand in hand, ontspannen naar “het altaar” kunnen lopen. Meteen een relaxte manier om de ceremonie te starten én je hoeft niet op elkaar te wachten met de first-look.
 4. The special way
  Mochten jullie nou serieuze vormen willen aannemen voor een speciale manier van aankomst… kies dan voor een speciaal voertuig om op de plek van de ceremonie aan te komen. Ik heb het dan niet over een mooi trouwauto (alhoewel dit voor auto liefhebbers natuurlijk ook super gaaf is), maar over bijvoorbeeld een helikopter of een boot. Tip: verklap het vooraf niet aan alle gasten zodat ze allemaal met een open mond staan te kijken!

Hopelijk kunnen jullie iets met bovenstaande beschrijvingen. Mocht je het lastig vinden om te bepalen wat goed bij jullie past, probeer je dan de start van de ceremonie in te beelden. Ga vooral niet buiten je comfort-zone als je dat niet wil en vraag advies aan professionals als jullie er samen niet uitkomen.

Veel plezier en succes met het kiezen van de juiste start!

Liefs,
Joyce