De huwelijksakte

Veel bruidsparen hebben nog nooit een huwelijksakte in het echt gezien. Daarom krijg ik vaak vragen over hoe een akte eruit ziet, wat er in een akte staat of wat er bijvoorbeeld met de akte gebeurd na het huwelijk. In deze blog vertel ik jullie er dus graag meer over.

Wanneer jullie gaan trouwen zal er een huwelijksakte worden opgemaakt. Deze huwelijksakte wordt opgemaakt door een ambtenaar van de gemeente waar jullie wettelijk huwelijk zal worden voltrokken. Een huwelijksakte is een schriftelijk bewijs in de burgerlijke stand en zal altijd in tweevoud worden opgemaakt en dus ook in tweevoud worden ondertekent tijdens de ceremonie. Uiteraard tekenen jullie, als bruidspaar zijnde, de akte. Maar ook zeker jullie zelf gekozen getuigen en de trouwambtenaar.

Één van de ondertekende akten zal in de gemeente, waar het wettelijk huwelijk heeft plaatsgevonden, worden bewaard in de archieven. De andere ondertekende akte zal naar de algemene bewaarplaats van de burgerlijke stand van Nederland worden gebracht. Dit is om te voorkomen dat er bij, bijvoorbeeld een brand o.i.d., geen officieel document meer is van jullie huwelijk.

Maar wat staat er nou eigenlijk allemaal in zo een akte? Nou hieronder heb ik een opsomming van alle gegevens die van jullie worden opgenomen in de akte:

Informatie over het bruidspaar
Achternaam
Voornamen
Geslacht
Geboorteplaats
Geboortedatum

Informatie over het huwelijk
Dag van het huwelijks
Plaats van het huwelijks

Informatie over de ouders
Achternaam van de vader
Voornamen van de vader
Achternaam van de moeder
Voornamen van de moeder

Informatie over de getuigen
Achternamen van de getuigen
Voornamen van de getuigen

Informatie over de locatie en ambtenaar
Plaats en datum
Achternaam en voorletters van de ambtenaar

Wanneer jullie, na de huwelijksdag, graag een afschrift of een uittreksel uit het huwelijksregister willen hebben, dan kunnen jullie dit ten alle tijden opvragen in de gemeente waar het wettelijk huwelijk heeft plaatsgevonden.

Ook zal de gemeente waar het wettelijk huwelijk heeft plaatsgevonden aan jullie woongemeente laten weten dat jullie zijn getrouwd zodat dit netjes in de administratie zal worden verwerkt.

Hopelijk weten jullie nu iets meer over de huwelijksakte die jullie gaan tekenen op jullie grote dag. Mocht je naar aanleiding van deze blog nog vragen hebben, mag je mij altijd mailen via info@trouwambtenaarjoyce.nl

Liefs,
Joyce

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *